dossier private kwaliteitsborging
In Cobouw lezen we de nodige kritiek op het beoogde stelsel private kwaliteitsborging. Dat gaat dan met name over kosten, de werking van de toelatingsorganisatie en rompslomp. De PvdA maakt zich hier druk over en wil nu, in het zicht van de haven, dat de minister een andere koers gaat varen. Ik snap de kritiek. Tegelijkertijd acht ik het bittere noodzaak dat er nu, na zo’n 10 jaar gesteggel over privatisering van gemeentelijk bouwtoezicht, stappen worden gezet. Ook al zijn die stappen wellicht nog niet helemaal optimaal, stappen zetten is altijd beter dan het zo laten en het blijven bediscussiëren met als resultaat dat er voorlopig niets gebeurt.
De wet Kwaliteitsborging voor het bouwen gaat niet regelen wat kwaliteit van bouwwerken is. Surprise!
Waar bouwwerken aan moeten voldoen is primair in het Bouwbesluit vastgelegd. De wet Kwaliteitsborging regelt dat onafhankelijk aantoonbaar moet zijn dat bouwwerken aan het Bouwbesluit voldoen. Dat een bouwwerk aan het Bouwbesluit moet voldoen is niet nieuw. Dat moet nu ook al. Nieuw is de aantoonbaarheid: transparant en reproduceerbaar. Moet de bouwer dat straks doen? Nee, vanuit de wet Kwaliteitsborging in ieder geval niet. Wel wijzigt er waarschijnlijk iets op het gebied van de aansprakelijkheid van bouwers. Die wijziging is voor bouwers veel belangrijker dan de switch van gemeentelijk toezicht naar private partijen.
Barbatruc
De barbatruc van minister Blok is de wijziging in de aansprakelijkheid. Indirect regelt hij dat bouwers nu met kwaliteit aan de slag zullen moeten. Aansprakelijkheid en kwaliteitsborging zijn immers nauw verweven. Met straks meer mogelijkheden de bouwer aansprakelijk te houden wordt hij indirect aangespoord tot het leveren van aantoonbare kwaliteit. Dit betreft niet alleen het voldoen aan het Bouwbesluit. Het betreft de ruimere definitie van kwaliteit, vul maar in: het voldoen aan het contract; de verwachting van de klant. Dat was en is nu precies de bedoeling.
Vanuit mijn vakgebied, de bouwbegeleiding, zie ik dat de truc werkt. Bouwers komen in actie. Er ontstaan positieve dingen. En ja, dit is nog maar het begin. Lof en hulde nog voor we (officieel) ook maar een letter van het wetsvoorstel hebben gezien.
Stop de discussie en ga aan de slag
We kunnen wederom de discussie gaan voeren en ons gaan afvragen waarom het toch niet mogelijk is gemeentelijk toezicht goed te organiseren. Of het met die toelatingsorganisatie wel goed komt. Of de onafhankelijkheid bij kwaliteitsborging wel kan worden gegarandeerd. Of het misschien met een extra verzekeringetje hier en daar niet op te lossen is, of wat al niet meer. We hebben een minister met een taak en verantwoordelijkheid, laat die dan ook zijn werk doen.
Sense of urgency
Belangrijk is dat we aan de slag gaan en de stap naar de praktijk maken. Hoe goed en hoe lang je er ook over nadenkt, de praktijk moet uitwijzen wat werkt en wat niet. Marktwerking zorgt voor innovatie, ontwikkeling, het bedenken van waardevolle oplossingen, oplossingen die voorzien in een behoefte. Hiervoor heb je vraag nodig en een sense of urgency. Is er helderheid over de wet dan pas ontstaat er vraag en haast.
Pieter Plass