Central Park | Een blik achter de bouwschermen

< Terug naar blogoverzicht

Bouwplaats als werkplekErwin werkt namens Centraal Bureau Bouwbegeleiding (CBB) uit Arnhem. Gevoelsmatig is hij meer betrokken bij ‘zijn’ project Central Park dan bij zijn werkgever. Niets ten nadele van de werkgever, maar dat geldt voor het merendeel van de ruim tachtig collega’s. Slechts een kleine club werkt op kantoor, voor de meeste collega’s is de bouwplaats hun werkplek. Erwin werkt ‘zit’ sinds de start bouw begin 2019 ‘op’ Central Park. Fulltime omdat het project dusdanig complex en omvangrijk is. “Op de bouwplaats ben ik vanuit CBB Arnhem misschien een eenling, maar eenzaam is het allerminst. Er zijn dagelijks naar schatting 150 mensen aan het werk. De sfeer is goed en iedereen is gemotiveerd om er op deze bijzondere locatie een succes van te maken.”

“In dit gebouw ben je stadsgenoot. Het is er levendig. Dat geeft sfeer, maar stelt het bouwteam tegelijk voor grote uitdagingen.”

Bijzondere locatie

Central Park is een binnenstedelijke ontwikkeling in het zakelijke hart van Utrecht en in directe verbinding met de gezellige binnenstad. “In dit gebouw ben je stadsgenoot. Het is er levendig. Dat geeft sfeer, maar stelt het bouwteam tegelijk voor grote uitdagingen. Om een voorbeeld te geven: de nieuwe kantoortoren ligt tussen het Stadskantoor en De Syp, naast Station Utrecht Centraal. “Daar werken, wonen en reizen elke dag duizenden mensen. Wij zijn er om de voortgang in de bouw te houden, alle vormen van overlast te beperken én veiligheid voor medewerkers en de omgeving te waarborgen. Gemeente Utrecht kijkt over onze schouders mee en heeft inspraak.”

Positieve sfeer

“Mijn werk gaat veel verder dan controleren of een ander zijn werk doet. Ik werk direct samen met de uitvoering. VolkerWessels Zeist/Rijsen is de hoofdaannemer. Van meet af aan hebben we een band opgebouwd en is er wederzijds respect. Op enig moment kun je van mening verschillen en moet je elkaar scherp houden. Onder druk kunnen de gemoederen oplopen, maar het is belangrijk er steeds samen uit te komen. Onze ambitie is dezelfde: kwaliteitswerk opleveren aan een tevreden opdrachtgever.”

“Je hebt te maken met specifiek werk, op een specifieke locatie onder specifieke omstandigheden. Niets is geconditioneerd.”

Van Amsterdam naar Utrecht

“Peak Development doet de directievoering op de bouw en nam mij mee van Amsterdam naar Utrecht. In Amsterdam waren we gezamenlijk betrokken bij de complete restauratie en transformatie van de Diamantbeurs tot kantoorgebouw. Ik werd voorgedragen als toezichthouder op de bouw van Central Park. Juist omdat je zo nauw en langdurig bij een project betrokken wordt, zijn een goede klik en ervaring vereist. Je moet dan ook bij elk nieuw werk ‘solliciteren’. Ik kreeg de opdracht gegund van de ontwikkelcombinatie Angelo Gordon/APF International. Zij ontwikkelen dit bijzondere kantoorgebouw voor eigenaar Bouwinvest Office Fund.”

In grote lijnen

“Mijn werk voor Central Park is niet in één zin samen te vatten. Juist die diversiteit en alledaagse dynamiek maakt het voor mij aantrekkelijk. Ik houd toezicht op de planning en kwaliteit van de bouw en ben daarvoor het aanspreekpunt voor de opdrachtgever. Ik controleer alle tekeningen en documenten met wat contractueel is vastgelegd. Er wordt gewerkt met heel veel verschillende bouwmaterialen van verschillende toeleveranciers. Ook fabrieksbezoeken behoren tot de kerntaak. De dagelijkse afstemming vindt plaats samen met de uitvoerders en op dit relatief kleine binnenstedelijke bouwperceel maken logistiek en veiligheid voor medewerkers op de bouw en mensen in de directe omgeving daar deel vanuit. Daarnaast verzamel ik alle revisiestukken en zorg ik voor de overdracht daarvan ten behoeve van de geplande oplevering in de zomer van 2021.”

Van tekentafel naar praktijk

Natuurlijk gingen aan de bouw van Central Park jaren van intensieve voorbereiding vooraf. Toch gebeurt het echte werk niet op kantoor, maar op de bouwplaats. “Je hebt te maken met specifiek werk, op een specifieke locatie onder specifieke omstandigheden. Niets is geconditioneerd. De uitvoering en ik richten ons ook op deze specifieke onderdelen uit het totale bouwproces. Hiervan maken we een werkplan, dat we vooraf in select gezelschap met de benodigde experts ‘finetunen’.”

Onderwaterwereld

“Ooit eens nagedacht over de wereld ónder de 90-meter hoge kantoortoren? In dit bouwwerk is onderwaterbeton toegepast om de gelaagde parkeergarage naast het gebouw te kunnen realiseren. Ga je ondergronds bouwen, dan krijg je te maken met grondwater. Ter plaatse van de parkeergarage zijn buitenom damwanden geplaatst. Zo ontstond een enorme kuip vol grondwater. Dat is het werkgebied en moest voor de vervolgwerkzaamheden worden drooggelegd. We dichtten de kuip af tegen het grondwater met onderwaterbeton. Dat beton is door duikers via slangen naar binnen gepompt en uitgevlakt. Heel specialistisch werk dat onder druk en lastige omstandigheden -het zicht onder water is zeer beperkt- gedaan moest worden. Twee dagen, 24/7. Om continuïteit te garanderen zijn noodvoorzieningen geregeld. Niet alleen om breukvlakken in het beton en daarmee kwaliteitsverlies te voorkomen, maar ook om te voldoen aan afgesproken planningen en vergunningen. Overlast voor de omgeving moest tot een minimum beperkt worden. Zo moest het piepsignaal van achteruitrijdende betonmixers uit. Dat signaal is een veiligheidsmiddel. Veiligheid voor medewerkers en omwonenden is gewaarborgd met de inzet van vele verkeersbegeleiders. Voor alle medewerkers op het terrein zijn werkvergunningen geregeld buiten ‘kantoortijden’.”

“Ooit eens nagedacht over de wereld ónder de 90-meter hoge kantoortoren?”

Gezond verstand

Erwin heeft plezier in zijn werk. Hij geniet van de veelzijdigheid en kan met recht zeggen dat geen werkdag hetzelfde is. Het is belangrijk de rust en kalmte te bewaren. “Ik vertrouw op mijn kennis en ervaring. Gewoon je gezonde verstand gebruiken en logisch blijven nadenken, ook als het spannend wordt. Bespreekbaar maken wat niet goed is of beter kan. Het is geweldig dat we Central Park als team realiseren. Iedereen draagt op zijn manier een steentje bij en leert van elkaar. Ik ben er trots op dat ik mijn in 26 jaren opgebouwde kennis en ervaring op de bouwplaats kan delen en dat ook terugzie in de kwaliteit van het werk.”

Central Park biedt werkplekken op een toplocatie met een fenomenaal uitzicht over Utrecht. “Mijn werkplek is de bouwplaats. Ik ben een man van buiten. Maar zelfs voor mij zou het werken in Central Park geen straf zijn. Het buitengevoel komt terug halverwege de kantoortoren. Daar verrijst een park met bomen en planten, een groene oase met twee buitenterrassen. Het buitengevoel binnen!”

Deze website gebruikt analytische cookies om bezoekersstatistieken bij te houden.

Accepteren