De plussen van de Erkenningsregeling Kleine Bouwwerken (EKB)

< Terug naar blogoverzicht

dossier dossier private kwaliteitsborging

Iedereen kan er gebruik van maken

EKB kan door iedereen worden gebruikt. Dit kan de eindverantwoordelijke zijn die tekent dat het werk voldoet. Dit kan ook de bouwer zijn die met EKB aantoonbaar maakt dat hij het werk realiseert overeenkomstig bouwvoorschriften en vergunning. Dit kan ook de architect of een adviseur zijn die vanuit de eigen deelwerkzaamheden aangeeft dat die voldoen. Het gebruik kan afzonderlijk van elkaar maar ook gezamenlijk binnen één project. Bij gezamenlijk gebruik is de waarde van het systeem optimaal.

Voor het gebruik als kwaliteitsborger EKB moet je straks wel voldoen aan de eisen die de wet aan kwaliteitsborgers gaat stellen. Is dit in orde dan krijg je de bevoegdheid om op die manier het systeem toe te passen. Dat regelen we via het Register Kwaliteitsborgers.

EKB functioneert binnen de Bouwdossier online omgeving

Dit maakt dat er eenvoudig kan worden samengewerkt en informatie kan worden gedeeld. Alle bouwpartners kunnen ‘meedoen’, iedereen binnen een project kan deze omgeving gebruiken, voor kwaliteitsborging maar ook voor andere doeleinden, zoals de uitwisseling van documenten, het maken van afspraken en het sturen op voortgang.

Door de rolspecifieke functionaliteiten is het mogelijk dat EKB wordt gebruikt in combinatie met andere systemen voor kwaliteitsborging. Zo kan de bouwer bijvoorbeeld EKB gebruiken en de kwaliteitsborger die er voor tekent dat het werk voldoet wellicht een ander instrument.

De online omgeving biedt veel mogelijkheden voor slimme functies en koppelingen. Wij achten dit van waarde voor de dienstverlening en verdere ontwikkeling.

Dezelfde taal

Eerst even iets over de opbouw van EKB om helder te hebben waarom het verstandig is dat iedereen dezelfde taal spreekt.

De EKB-systematiek is gebaseerd op vooraf benoemde controleaspecten en bijbehorende eisen. Per bouwactiviteit worden deze onderdelen situatiespecifiek gegenereerd. De controlesystematiek is vervat in inspectielijsten per bouwfase. Die doorloop je. Er wordt per punt aangegeven wat je aan bewijs moet toevoegen. Dat kan met een upload van een foto of document. Dat kan ook door iets wat al in het dossier is opgenomen te koppelen. Sluit je een fase af dan informeer je de gemeente hierover. Dit is met één druk op de knop geregeld . Het systeem genereert de melding met alles wat de gemeente moet weten. Bewijs van de melding wordt keurig opgeslagen. Tegelijkertijd wordt de informatie veiliggesteld door het bevriezen van de status. Zo ga je stap voor stap verder tot het punt waarop alles akkoord is bevonden en je kunt melden dat het werk voldoet.

De opzet van het systeem en hoe je hierin wordt gestuurd is een structuur waarvan wij denken dat het nodig is om dit werk zo efficiënt mogelijk, transparant en reproduceerbaar, te kunnen doen. Op voorhand weet je dan ook hoe het gaat werken, hierbij wordt eigen invulling, iets wat hand in hand gaat met subjectiviteit, zo veel mogelijk uitgesloten. Dit maakt ook dat iedereen dezelfde taal spreekt: we weten van elkaar wat de bedoeling is, hoe je er mee omgaat, wat het inhoudelijk betekent en hoe dit tot het gewenste resultaat gaat leiden. Is dit niet helder dan krijg je een Babylonische spraakverwarring wat contraproductief is. Nut en noodzaak van ‘dezelfde taal’ zal op een ander moment nader worden uitgediept.

Voordeur met portier

Voor bevoegd gezag is er een ‘voordeur’, een aparte kijkfunctie. Het is onpraktisch en onzinnig dat bevoegd gezag op een minder efficiënte manier informatie gaat ‘opvragen’ indien nodig. In deze tijd, met de mogelijkheden van online gebruik, regel je dat op voorhand. Bevoegd gezag kan niet alles zien, wel wat nodig is voor de taakinvulling. Het is eigenlijk niet anders dan een bezoekerspasje voor een deel van het systeem.

Auditors

EKB-auditors zijn er om te kijken of het systeem correct wordt gebruikt. Bij de aanmaak van een project komen de auditors dan ook al direct in beeld. EKB-auditors kunnen je project raadplegen en met je communiceren. Eventuele audits worden in het Logboek opgenomen. Bij tekortkomingen kunnen auditors, de functie waarmee de beoogde verklaring ‘werk voldoet’ wordt gegenereerd, blokkeren. Dat klinkt streng. Ja, dat klopt. Bedenk dat voor toelating van EKB bij voortduring aantoonbaar moet worden gemaakt dat het correct wordt gebruikt. Daar moet dan ook over worden gewaakt. Op de werkvloer zullen de EKB-auditors die rol van ‘er over waken’ gaan vervullen. Zie auditors niet als een soort agenten, het zijn jouw adviseurs die je kunnen helpen. Ook voor het punt auditors geldt: dit is iets wat geen verassing mag zijn. De rol van auditors moet op voorhand duidelijk zijn. Hoe de auditors zijn verweven in het werken met EKB is een belangrijke plus.

Helpdesk

Ga je aan de slag dan helpt het systeem je met een uitleg waar nodig. Zijn er toch vragen of is andere hulp nodig kun je de helpdesk inschakelen.

De meest optimale onafhankelijkheid van de kwaliteitsborger

Een belangrijk vertrekpunt voor de stelselwijziging is dat het voldoen van een bouwwerk onafhankelijkheid moet worden vastgesteld. De kwaliteitsborger EKB wordt ingehuurd door de vergunninghouder. Hij heeft, buiten het uitoefenen van zijn dienstverlening voor de vergunninghouder, geen belang bij de realisatie. Hieruit volgt dat de bouwer niet de rol van kwaliteitsborger EKB kan vervullen.

In onze visie is de standaard van de controlesystematiek van grote waarde om dit werk zo objectief mogelijk te kunnen doen en er voor te zorgen dat we ook dezelfde taal spreken. Ja, het is strak geregeld. Dit is met goede redenen. Wij geloven niet in een systeem waarbij de invulling naar eigen inzicht gebeurt afhankelijk van wie er mee aan de slag gaat. Voor kwaliteitsborging moet willekeur en subjectiviteit waar mogelijk worden voorkomen. Kwaliteitsborging is het voldoen aan eisen die je vooraf stelt. Zo ook voor de eisen van het systeem van kwaliteitsborging.

De minnen?

Heb je het over plussen dan wil je natuurlijk ook weten of er minnen zijn.

EKB is als instrument specifiek ontworpen voor kwaliteitsborging onder de beoogde wet. Er is alles aan gedaan om het als systeem zo optimaal mogelijk vorm te geven. Daadwerkelijk gebruik na invoering van de wet zal moeten uitwijzen of het ook doet wat het moet doen. Wij zijn en blijven uiteraard alert op vereiste aanpassingen en mogelijkheden om het beter te maken. Onze inzet is het best haalbare. Het optimaliseren heeft dan ook continu aandacht. Zijn er minnen dan lossen we die op.

Prijsstelling?

Er is een belang dat veel gebruikers met EKB aan de slag gaan, meer gebruikers biedt mogelijkheden voor de verdere ontwikkeling en relevant gebruik. Om dit voor elkaar te krijgen moet de prijs ook redelijk zijn. Daar kunt u ons aan houden.

Tot slot

Een systeem, welk systeem dan ook, valt of staat met het gebruik. Hier komt dan ook de kennis en kunde van iedereen die iets aan kwaliteitsborging doet om de hoek kijken. Voorop staat dat het systeem zorgvuldig en deskundig moet worden gebruikt als hulpmiddel in het borgen van kwaliteit.

Pieter Plass

Deze website gebruikt analytische cookies om bezoekersstatistieken bij te houden.

Accepteren