dossier private kwaliteitsborging
Op 29 maart jl. heeft Instituut voor Bouwkwaliteit (iBK) de navolgende oproep gedaan: ‘Zoek nu al een borger die bij je past’.
‘Ga je alvast oriënteren, oefenen en maak afspraken om in het nieuwe systeem te groeien.’
Heel goed. Voorbereiding is van belang.
Nu gaat u zich oriënteren en bekijken wat de mogelijkheden zijn. De instrumenten die er al zijn, of nog in ontwikkeling, kunt u op de site van iBK vinden. Dit zijn:
BRL 5019 (gecertificeerde Bouwbesluittoets) – Kiwa
BRL 5019 (gecertificeerde Bouwbesluittoets) – SKG-IKOB
Erkenningsregeling kleine bouwwerken – Centraal Bureau Bouwbegeleiding (CBB)
KOMO Instrument Kwaliteitsborging – KOMO
Technische Inspectie Service – SKG-IKOB
Woningborg Kwaliteitsborging Instrument – Woningborg
Er is geen vergelijkingssite of iets dergelijks om de verschillen, plussen en minnen te kunnen beoordelen. Dat is best lastig. Instituut voor Bouwkwaliteit heeft de diverse instrumenten eerder een aantal vragen voorgelegd. Die helpen u wellicht een beetje op weg. Klik op de link per instrument (bovenstaand) voor die informatie.
Ik loop u door wat afwegingen bij keuzemogelijkheden.
Garantieregelingen
Wilt u gebruikmaken van de instrumenten van SWK of Woningborg dan moet u bij één van die twee zijn aangesloten. Of deze garantieregelingen ook andere instrumenten ‘toestaan’ voor eenieder die onder een dergelijk label bouwt is nog onduidelijk. Bent u lid dan gaat u die vraag waarschijnlijk ook niet stellen. Het is straks een package deal. Ik heb hier eerder gemotiveerd de nodige vraagtekens bij gezet. Een verzekeringsbelang met bouwers als klanten wringt in mijn ogen met de onafhankelijkheidseis. Het is ook een soort koppelverkoop. Het kan uiteraard dat de overheid dit prima vindt en de partij die je verzekert in bredere zin ook de kwaliteitsborging mag verzorgen. De bottom line: bent u al lid van SWK of Woningborg dan gaat u niet verder kijken naar instrumenten en is de keuze eigenlijk al voor u gemaakt. SWK heeft een samenwerking met Nieman en Oculus voor het inhoudelijke controlewerk. Nieman en Oculus baseren het controlewerk op de BRL 5019. Woningborg heeft een eigen systeem voor het controlewerk. Of Woningborg externe adviseurs controlewerk laat doen is op dit moment niet bekend.
BRL-5019
De BRL is een verbijzondering van de ISO 9000 en 9001 normen. Hierbij zegt 9000 iets over de kwaliteit van de organisatie en 9001 over het kwaliteitsmanagementsysteem. Deze normen zijn ‘verbouwd’ tot een instrument voor kwaliteitsborging binnen de bouw. Een groot deel van de BRL gaat over verplichtingen voor certificering. De controlesystematiek is, voor zover mij bekend, nog niet volledig uitgekristalliseerd. In eerdere publicaties werd het oude toezichtprotocol (wat door veel gemeenten werd/wordt gebruikt) er aan geplakt als de controlesystematiek. De BRL heeft in mijn ogen veel goede aspecten. Ik vind de verhouding eisen (plus kosten) voor certificering versus waardevolle specifieke controle (waar het over moet gaan volgens mij) wat uit balans. Dat is slechts een mening. Bij uw keuze BRL komt u bij kwaliteitsborgers die hiervoor zijn gecertificeerd.
Komo
Komo Instrument Kwaliteitsborging. Ook dit instrument is gericht op certificatie en gekoppeld aan de BRL-en. Voor wie certificatie belangrijk is en wie een fraai logo op de bus wil kan Komo uitkomst bieden.
TIS
Voor de Technische Inspectie Service komt u bij bedrijven die zich verenigd hebben in een branchegroep en een keurmerk er op na houden. Kiest u voor TIS dan kiest u voor een bedrijf wat aan de eisen van het keurmerk voldoet.
EKB
De Erkenningsregeling Kleine Bouwwerken is specifiek voor private kwaliteitsborging ontwikkeld. De bouwkundige kennis komt hierbij van BMS, CBB en gBOU, de automatisering van Bouwdossier. Iedereen die voldoet aan de wettelijke eisen om kwaliteitsborger te worden kan het systeem gaan gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld een architectenbureau of ZZP-er zijn. De controlesystematiek, dossiervorming, communicatie, toegang voor bevoegd gezag, het lijsten van bevoegde kwaliteitsborgers en bouwwerken is met elkaar verbonden.
Instrumenten voldoen
Instrumenten voor kwaliteitsborging worden straks onder het vergrootglas gelegd. De toelatingsorganisatie bepaalt of een instrument mag worden gebruikt. Instrumentbeheerders beoordelen op hun beurt of een kwaliteitsborger het instrument mag gebruiken. Hierbij hebben we enerzijds de wettelijke minimumeisen, anderzijds eventuele eisen vanuit het instrument. Bij de BRL, KOMO en TIS zullen er aanvullende eisen aan de kwaliteitsborgers worden gesteld, voor EKB niet. EKB richt zich enkel op de wettelijke eisen voor kwaliteitsborging om geen onnodige drempels (en kosten) bij het gebruik op te werpen. Bij SWK of Woningborg is kiezen voor een kwaliteitsborger al voor u geregeld. Ja, dat kan met marktwerking.
Hoe instrumenten zich verder ontwikkelen moeten we even afwachten. Wellicht komen er instrumenten bij of vallen er wat af.
De keuze is nog niet reuze.
Pieter Plass