Keek op de week

< Terug naar blogoverzicht

dossier dossier private kwaliteitsborging

Deze week was het feest met de publicaties, meningen, brieven, blogs en op social media. Heel goed!

De publicatie van de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland vind ik zeer treffend. Wico Ankersmit weet heel goed onder woorden te brengen dat we een beetje voor het lapje worden gehouden en de focus nog niet helemaal op orde is.

Verwar de actie van bouwers op dit moment, hoe positief ook, niet met het zelf regelen dat bouwwerken voldoen.

“Echt kwaliteit of papieren zekerheid?” de vraag die Maxime Verhagen van Bouwend Nederland stelt via de publicatie in Cobouw geeft aan dat het leveren van aantoonbare kwaliteit niet als taak van de bouwers zelf wordt gezien. Als de bouwers hier zelf in gaan en kunnen voorzien dan is dit geen vraag. Verhagen stelt met zijn vraag het voldoen van bouwwerken buiten de eigen verantwoordelijkheid en dat is precies het probleem.

De bouwer is wettelijk niet gehouden om aantoonbare kwaliteit te leveren, aantoonbaar te maken dat het werk aan de voorschriften voldoet. Alles wat wordt opgetuigd met de wet werkt indirect op wat bouwers doen.

De aansprakelijkheid voor gebreken na oplevering zegt immers niets over het voldoen van bouwwerken. Hetzelfde geldt voor een verzekering als een gebrek t.z.t. aan het licht komt. De bouwer hoeft straks wettelijk helemaal niets anders te doen dan nu.

De ‘discussie’ over wat kwaliteit nu precies is en wat iedereen hier van vindt draagt in mijn ogen niet echt bij. Dat veel mensen zich dit nu ineens zijn gaan afvragen is eigenlijk vreemd. De wet ziet op het voldoen aan de bouwvoorschriften PUNT. Het gaat dus niet over het voldoen aan het contract, klantbeleving of andere fraaie invullingen van wat kwaliteit is of zou kunnen zijn.

Om het voldoen aan de bouwvoorschriften helder en efficiënt te organiseren heb je een standaard voor kwaliteitsborging nodig. Zonder die standaard blijft het voldoen aan de bouwvoorschriften rekbaar en ter nadere invulling. Dan blijven er discussies en dat willen we juist niet.

De onafhankelijkheid van de kwaliteitsborger is ook zo’n dingetje. Ik schrijf er tot bloedens over. Iedereen snapt dat je het met een onafhankelijke kwaliteitsborger zo goed mogelijk organiseert. Het is feitelijk een must. Doe dat dan ook. Ga niet het spoor op waarbij er toch een verwevenheid is die vragen op kan roepen.

Ik hoop nog steeds dat het inzicht komt dat de bouwer zelf aantoonbaar moet maken dat het werk voldoet, bij voorkeur gebaseerd op de standaard voor kwaliteitsborging. De onafhankelijke kwaliteitsborger controleert of hier aan wordt voldaan. Op die manier is het helder en efficiënt georganiseerd.

Ondanks dat diverse publicaties nog steeds in de verwijtende sfeer zijn, ik ontkom er zelf ook niet helemaal aan om toch iets te vinden en te zeggen als er onwaarheden worden verkondigd, is het goed dat er nu openlijk over wordt gepraat.

Het gaat veel mensen aan het hart en dat is goed.

Logica doet mensen denken, emotie doet mensen handelen.

Pieter Plass

Deze website gebruikt analytische cookies om bezoekersstatistieken bij te houden.

Accepteren