dossier private kwaliteitsborging
Nu de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen door de Tweede Kamer is staan nagenoeg alle seinen op groen. De aandacht kan op de gefaseerde invoering. Streefdatum is 1 januari 2018, dan beginnen we waarschijnlijk met wettelijke kwaliteitsborging voor vergunningplichtige bouwwerken binnen gevolgklasse 1.
Alle mitsen en maren, bedenkingen over samenhang, complexiteit, warrige toelichting op amendementen, minder zinvolle taken of andere aspecten die mogelijk niet optimaal zijn moeten we voor lief nemen. De wet, inclusief de toeters en bellen … het is wat het is.
De aandacht moet nu dan ook op het doen.
De opdracht: binnen de gestelde kaders streven naar het best haalbare, waardevolle kwaliteitsborging.
Wettelijke kwaliteitsborging moet er voor zorgen dat bouwwerken aan de vergunning en voorschriften voldoen. Daarnaast worden aannemers extra gestimuleerd goed en deugdelijk werk te leveren en hetgeen in de aannemingsovereenkomst is afgesproken nog beter waar te maken.
De komende tijd zullen commerciële partijen die iets op het gebied van kwaliteitsborging kunnen of willen betekenen zich dan ook gaan profileren. Het is een beetje als bij de pauw die zijn veren opzet met als boodschap “Kies mij … kies mij …”. De veren worden dan ook op glans gebracht, opgepoetst, wie ze nog niet heeft kan er desnoods wat lenen. Dat zal gelden voor partijen die je vanuit kennis en ervaring op het juiste spoor kunnen zetten met informatie, trainingen, coaching, systemen of mogelijk zelfs het volledig ontzorgen. Dat zal gelden voor aanbieders van tools voor registratie en communicatie, juristen, opleidingen enz. enz.
Het draait allemaal om waarde. De juiste dingen doen, dingen die ertoe doen.
Doen!
Pieter Plass