Verzekering en gebreken

< Terug naar blogoverzicht

dossier dossier private kwaliteitsborging

In de discussie rond het wetsvoorstel Kwaliteitsborging voor het bouwen wordt  een relatie gelegd tussen verzekeringen voor gebreken en kwaliteitsborging.

Zoals een autoverzekering geen ongelukken voorkomt en de verzekering van uw huis geen inbraak of brand kan voorkomen kan een verzekering voor gebreken aan bouwwerken niet voorkomen dat er gebreken kunnen ontstaan. Het voorkomen is nu net wat we willen.

Omdat waarborginstellingen de kwaliteit van aangesloten bouwers controleren en ook nog eens de verzekering bieden wordt de verwachting gewekt dat het extra goed is georganiseerd.

Met of zonder verzekering, een woning moet aan de voorschriften voldoen. De verzekering staat hiermee los van het voldoen aan de voorschriften.

Onder het huidige stelsel wordt er door de gemeente, bouw- en woningtoezicht, gekeken of een woning aan de regels voldoet. De bouwer is, in commerciële zin, geen klant van de gemeente. De gemeente heeft geen belang bij welke verzekering dan ook.

Onder het nieuwe stelsel is het de bedoeling dat de waarborginstellingen met een instrument voor kwaliteitsborging de aangesloten bouwers gaan controleren. De bouwer is klant bij de waarborginstelling. Er is een afhankelijkheid over en weer. Die situatie is niet optimaal. De bouwconsument kan niet kiezen voor onafhankelijke controle, “zijn” verzekering en controle op de bouwvoorschriften is een package deal.

Vanuit het perspectief van bouwers en waarborginstellingen kan gesteld worden dat er een mooi compleet product wordt geleverd. Zeker, maar … het is niet optimaal. De mogelijke invloed van de afhankelijkheid is niet zo even te kwantificeren. Met praktijkvoorbeelden kan er best een boompje over opgezet worden, ik denk zelfs een heel bos. Het principiële punt, dat onafhankelijke controle de meest optimale vorm is, moet zonder opsmuk, een welles nietes, vanzelfsprekend zijn. Het is heel goed dat bouwers en waarborginstellingen zelf het nodige aan kwaliteitsborging doen. De bevestiging dat dit ook voorbeeldig is kan alleen van een onafhankelijke partij komen. Dit kan alleen met onafhankelijke kwaliteitsborging.

Als bouwer en waarborginstelling er alle vertrouwen in hebben dat er enkel woningen worden gerealiseerd die iedere toets glansrijk doorstaan dan wil je toch graag gecontroleerd worden? Kom alstublieft, en ja, laat weten dat het perfect op orde is. Dat is helaas niet de bedoeling.

Het is politiek nog even een dingetje. Het is toch verzekerd, dus waarom je er druk over maken? Gelooft u hierin dan mist u toch echt waar het om gaat: we willen FOUTEN VOORKOMEN en DE GARANTIE DAT EEN WERK VOLDOET. Onafhankelijke controle is de basis voor het vertrouwen dat hier aan wordt voldaan. Dat de slager zijn eigen vlees keurt is prima, ook dat hij daar een fraaie garantie bij doet is fantastisch, we willen het wel even onafhankelijk door de keurmeester laten verifiëren.

Pieter Plass

Deze website gebruikt analytische cookies om bezoekersstatistieken bij te houden.

Accepteren