dossier private kwaliteitsborging
Op omgevingsweb.nl geeft Wico Ankersmit, directeur van Vereniging Bouw & Woningtoezicht Nederland, zijn mening over de memorie van antwoord op vragen van de Eerste Kamer. Het door de minister geschetste beeld over hoe gemeenten nu waken over het voldoen aan vergunning en voorschriften wordt volgens Wico erg bot gesteld. Het is een veeg uit de pan. Ik begrijp dan ook goed waarom Wico boos is.
Catch22 … het punt van Wico
Op gemeentelijk niveau wordt, in afwachting van een besluit over de stelselwijziging, al langer niet geïnvesteerd in het ‘BWT huis’ … geen onderhoud, verbouw, nieuwbouw. Gemeenten wachten op sloop. Met onzekerheid over banen wordt meer en meer werk uitbesteed. De minister rekent het gemeenten aan. Het is een catch22, een paradoxale situatie waar gemeenten in gevangen zitten.
Voorlopig verandert er echter nog niets in de taken van gemeenten. Gemeenten zijn nu maar ook de komende jaren nog onze kwaliteitsborgers. In dit licht is het best opmerkelijk dat onze minister het gemeenten aanrekent dat controles niet of nauwelijks worden uitgevoerd en aspecten anders dan constructieve veiligheid veelal niet worden gecontroleerd. De minister is immers één van de opperbazen en daarmee mede verantwoordelijk voor de uitvoering van wettelijke eisen op gemeentelijk niveau. Met het gestelde wordt onze minister commentator van de ‘wedstrijd’ terwijl hij zelf toch de aanvoerder van het team is.
De beoogde stelselwijziging is complex. Het heeft verstrekkende consequenties. De invoering wordt nog een hele kluif. Voor gemeenten is en blijft er een belangrijke taak. Het is dan ook zaak dat er wordt ingezet op het best haalbare en onze gemeenten in staat worden gesteld taken correct uit te blijven voeren. Daar moeten we op kunnen vertrouwen.
Pieter Plass