< Terug naar projectenoverzicht

Conradhuis

Amsterdam

Het Conradhuis zal de technische opleidingen van de Hogeschool van Amsterdam huisvesten. Het Conradhuis is ontworpen door Team RSG, een partnerschap tussen Powerhouse Companyde Architekten Cie. en Marc Koehler Architects.

Het gebouw van de Faculteit Techniek accentueert de overgang van de Amstelcampus naar het historische centrum van Amsterdam. Met het ontwerp wordt ingespeeld op drie belangrijke behoeftes: het stimuleren van kennisoverdracht door ontmoeting; het toekomstbestendig maken van het gebouw voor veranderingen in technologie en onderwijs; het optimaliseren van vorm en functie op een duurzame manier. Het nieuwe Centrum van Technologie vormt het laatste onderdeel in de ontwikkelingen op de Amstelcampus.

Het ontwerp bestaat uit drie elementen die inspelen op de historische context van de omgeving. Een groot atrium verbindt een toren van 13 verdiepingen en een stedelijk blok van zes verdiepingen met het aangrenzende Theo Thijssenhuis. De centrale ontmoetingsruimte voor kennisuitwisseling bevindt zich in het atrium onder een imposant dak. De open en transparante ruimte stimuleert geplande en toevallige ontmoetingen door verbindingstrappen en terrassen.

De twee volumes sluiten naadloos aan op de stedelijke context. De toren is ontworpen als herkenningspunt, maar door een verspringende rooilijn, wordt het monumentale Kohnstammhuis niet overschaduwd. In aansluiting op de omgeving is de hoofdgevel bekleed met natuursteen. De raamdetails met geanodiseerde aluminium kozijnen creëren een dynamische en eigentijdse gevel die de daglichttoetreding optimaliseert.

Het Conradhuis is een onderwijsgebouw met een hoge duurzaamheidsambitie. Het ontwerp ontving de hoogste BREEAM-score ooit voor een onderwijsgebouw in Nederland: BREEAM Nieuwbouw – Excellent. Daarnaast voldoet het gebouw aan het ‘Programma van Eisen – Frisse Scholen’. Met deze kwalificaties worden operationele kosten op lange termijn geminimaliseerd en een hoge kwaliteit voor haar gebruikers gecreëerd. De ambities worden behaald door de implementatie van groene technologieën, zoals schone luchtverversingsventilatie, intelligente LED verlichting en een seizoensgebonden systeem voor energieopslag, tot groene kenmerken, zoals sedum dakbedekking en vogelhuisjes voor zwaluwen. Overige duurzaamheidsmaatregelen zijn het gebruik van recyclebare materialen.

 

Visualisaties verstrekt door: Powerhouse Company

Conradhuis Rhijnspoorplein; image by Powerhouse Company

Conradhuis Entree; image by 3dstudio prins

Conradhuis Exterior; image by MIR

Conradhuis Atrium; image by Powerhouse Company

 

 

Opdrachtgever:
Hogeschool van Amsterdam
Aannemer:
Visser & Smit Bouw bv
Architecten:
Team RSG: Powerhouse Company, de Architekten Cie. en Marc Koehler Architects
Periode:
2019 - heden
Projectomvang:
25.000 m²

Deze website gebruikt analytische cookies om bezoekersstatistieken bij te houden.

Accepteren