< Terug naar projectenoverzicht

Maasvlakte 2, gebouwen op de nieuwe RWG-containerterminal

Maasvlakte

Op Maasvlakte 2 bouwt RWG de meest geavanceerde containerterminal in de Rotterdamse Haven. Het terrein van 108 hectare met een diepzeekade van 1150 meter lengte, een kadediepte van 20 meter en een binnenvaartkade van 550 meter zijn al aangelegd door het Havenbedrijf Rotterdam.

De terminal wordt ingericht om de overslag van meer dan 2 miljoen containers per jaar mogelijk te maken. De terminal zal een van de modernste en meest milieuvriendelijke overslagbedrijven ter wereld worden.

Er komen in totaal 14 kadekranen. Het horizontale transport van de containers van de kade naar de tijdelijke opslag (stack) gebeurt door 59 computergestuurde voertuigen met liftplatform. Deze AGV’s worden electrisch aangedreven.

Foto’s: Sandra Helsen

De terminal komt op een ongeveer 3 kilometer lange opgespoten landtong op Maasvlakte 2. Aan het begin van de landtong staat de security lodge en halverwege de landtong komt de technical gate. Het belangrijkste gebouw op de landtong is de workshop. Dit is een gebouw met de werkplaats, de kleedruimtes, de kantine, de kantoren en de controlekamer.

Door het drielaagse glas en de goed geïsoleerde buitenschil van het gebouw, is het energieverbruik minimaal Verwarming en koeling van het gebouw wordt geregeld met Warmte Koude Opslag. De warmte uit ventilatielucht wordt hergebruikt of met het WKO-systeem in de grond opgeslagen.

Opdrachtgever:
Rotterdam World Gateway
Aannemer:
Cordeel Nederland & Visser en Smit Bouw
Architecten:
Reinoud Buurman
Periode:
2012 - 2013
Projectomvang:
108 ha.

Deze website gebruikt analytische cookies om bezoekersstatistieken bij te houden.

Accepteren