< Terug naar projectenoverzicht

Nieuwbouw Erasmus Medisch Centrum

Rotterdam

De bouwcombinatie Nieuwbouw Erasmus MC, gevormd door BAM Utiliteitsbouw en Ballast Nedam Bouw Speciale Projecten, hebben in combinatieverband het nieuwe universitair medisch centrum op en rond de huidige locatie aan de ’s-Gravendijkwal in het centrum van Rotterdam gerealiseerd. De technische installaties zijn in opdracht van de bouwcombinatie uitgevoerd door de installatiecombinatie IEBU. De installatiecombinatie bestond uit BAM Techniek en ULC Groep.

Met een bruto vloeroppervlak van 203.000 m2 is het nieuwe Erasmus MC  het grootste utiliteits bouwproject in Nederland. Ter vergelijking: ‘De Rotterdam’, die tot nu toe het grootste vloeroppervlak had, heeft een BVO van 160.000 m2.

Het Erasmus MC staat voor excellente, met toewijding gegeven patiëntenzorg en daarvoor was de nieuwbouw heel belangrijk. Het nieuwe gebouw is zo ingericht dat het zorgproces van de patiënt prominent is. In plaats van een klassieke indeling naar specialismen is het nieuwe universitair medisch centrum ingericht naar herkenbare patiëntenthema’s, zoals bijvoorbeeld hersenen & zintuigen, oncologie en circulatie. Zorgverleners en bij de behandeling benodigde faciliteiten worden binnen een thema met een menselijke maat samengebracht. Het Erasmus MC koos voor een toekomstbestendig en energiezuinig gebouw, dat moet leiden tot een zogenaamde ‘healing environment’, een comfortabele, veilige en gezonde omgeving die bijdraagt aan het herstel van de patiënt. De verpleegafdelingen zullen bovendien eenpersoons patiëntenkamers krijgen.

Het Erasmus MC is een grootverbruiker van energie. Met de komst van de nieuwbouw is geprobeerd zo weinig mogelijk energie onnodig te verspillen, er is nagedacht over duurzame energietoepassingen. Investeringen die zichzelf binnen 10 jaar terugverdienen zijn in de nieuwbouw toegepast.

Opdrachtgever:
EGM Architecten B.V. te Dordrecht
Aannemer:
Bouwcombinatie Nieuwbouw Erasmus MC
Architecten:
EGM Architecten B.V. te Dordrecht
Periode:
2009-2017
Projectomvang:
203.000 m² (incl. Passage en Rg)

Deze website gebruikt analytische cookies om bezoekersstatistieken bij te houden.

Accepteren