< Terug naar projectenoverzicht

Schoolgebouw Academie 10 incl. sporthal

Utrecht

Een prachtig nieuw beeldbepalend gebouw met veel glas, nisjes, een open indeling en een openbaar plein op het dak wordt het een toegankelijk en uitnodigend gebouw. Met 1600 leerlingen wordt het de grootste middelbare school van Utrecht.

De receptiebalie ligt 4,5 meter boven het Berlijnplein. De bijzondere schoolonderdelen zijn als ‘steppingstones’ in de hoogte gespreid: het Kunstencluster en de gymzaal bevinden zich op de begane grond, de ontvangstruimte, conciërge, Grand Café en het centrale plein op 1e verdieping, het Science cluster en de personeel ruimtes centraal op 2e verdieping. Op de bovenste 2 verdiepingen bevinden zich de thuisunits van de bovenbouw.

In de vernieuwde sporthal die in het gebouw komt, kan bijna iedere wedstrijdsport op NOC*NSF-niveau gespeeld worden. Overdag gebruiken de leerlingen van Academie Tien de hal voor hun gymlessen. Op het dak van de sporthal komt een groot openbaar plein met veel groen, mooie zitjes, een kas en een hardloopbaan van precies 100 meter.

Het gebouw wordt bijna energieneutraal gebouwd (BENG) en is aardgasvrij. De zonnepanelen op het dak maken het mogelijk dat het gebouw 50% in zijn eigen energie opwekking voorziet. Er komen energiezuinige installaties en het gebouw wordt verwarmd met stadsverwarming.

Ontwerp en visualisaties: Wiersema Architecten en De Architecten Cie.

 

Opdrachtgever:
Drees & Sommer Amsterdam
Architecten:
Wiersema Architecten en De Architecten Cie.
Periode:
2021 - 2023

Deze website gebruikt analytische cookies om bezoekersstatistieken bij te houden.

Accepteren