< Terug naar projectenoverzicht

Vrijheidsmuseum

Groesbeek

Het Vrijheidsmuseum is een historisch-educatief museum dat het grensoverschrijdende vrijheidsverhaal vertelt van de Tweede Wereldoorlog, de voorgeschiedenis, de na-oorlogse ontwikkelingen en de relatie met de actualiteit.

Het Vrijheidsmuseum maakt zich op voor de toekomst. Modernisering en uitbreiding zijn noodzakelijk en dit vergt een totaalplan voor nieuwbouw en herinrichting. Om in korte tijd, het museum uit te breiden naar 3000 vierkante meter en dat te doen in de vorm van een herkenbare blikvanger, is een uitzonderlijk gebouw nodig.

Dit uit zich in een innovatief bouwconcept: de Shaded Dome, waarin een stalen netwerk van kabels, een blaashal en een van hi-tech textiel gemaakte overkapping een extreem flexibele bouwvorm mogelijk maken. Een vrije overspanning, zoals voor het museum, van 60 meter is geen enkel probleem. De indeling van de ruimte daarbinnen, met receptie, restaurant, bioscoopzaal en herdenkingsruimte is dus vrij en te veranderen. In termen van kosten en duurzaamheid is het zowel bij de bouw als in het gebruik een zeer efficiënt gebouw.

Het streven is om het nieuwe museum operationeel te ­hebben vóór het begin van de 75-jarige vieringen en herdenkingen van WO2 (vanaf D-Day juni 2019).

 

Shaded Dome

De leverancier is: Shaded Dome Technlogies (opgericht door ZJA Zwarts & Jansma Architecten, Royal HaskoningDHV en Poly-Ned)
Integraal ontwerp: ZJA Zwarts & Jansma Architecten en Royal HaskoningDHV

 

visualisaties: copyrights ‘Shaded Dome Technologies’ 

projectinformatie: shaded dome technologies

Opdrachtgever:
Zwinkels PCM
Aannemer:
Janssen Groesbeek BV
Architecten:
Zwarts Jansma Architecten
Periode:
2018 - 2019

Deze website gebruikt analytische cookies om bezoekersstatistieken bij te houden.

Accepteren